Kendime & çocuğuma hangi bisikleti almalıyım ?

Yeni başlayanlar için Bisiklet Önerileri

Siz veya çocuğunuz bisiklet kullanmayı öğrendiniz. Peki ne tür bir bisiklet almalısınız? Tecrübelerimiz, ve müşteri yorumları sonucu aşağıdaki listeyi sizin için oluşturduk. Bu modeller fiyat/performans açısından sizi üzmeyecektir, tabi ki bu subjektif bir listedir, her tecrübe farklı olabilir. Bisiklet almadan şu hususlara dikkat edin:

  • Arka süspansiyonlu bisiklet almayın
  • Bisiklet çok ağır olmasın
  • Süpermarket bisikleti almayın (markalı kampanya değilse)

Boy seçimi olarak

110-120: 16 jant

120-140: 20 jant

140-155: 24 jant

155 -165: 26 jant 

165 ve üstü:  26 ya da 28 jant düşünebilirsiniz.

(Katlanır bisikletler için en alta bakınız. )

Kişiden kişiye bacak boyları farklılık gösterebilir. Örneğin erkeklerin bacak boyları daha kısadır, bu nedenle aynı boyda kız çocuğu daha yüksek bisiklet kullanabilir. Yeni başlayan birinin (sele en alttayken) en azından pençelerinin yere değmesini, ve bisikletin kontrol edebileceği bir ağırlıkta olmasını öneririz. 4 sene kullansın diye ayak parmak uçları değen bir bisiklet almayınız.

20 jant Kız çocuğu:

Eğer ikinci el almaya sıcak bakıyorsanız, ve kızınız hızlı uzuyorsa, ya da sadece bir sene 20 jant kullanacaksa letgo , sahibinden gibi sitelerden temiz ve ucuz kız bisikletleri bulmak mümkün. Marka olarak Bianchi ve Salcano markaları öneririz. 200-250 tl (2018) civarı yenisinin yarı fiyatına, neredeyse hiç kullanılmamış bisikletler almak mümkündür. Lastiklerin aşınmasından, boyasından ve selesinden ne kadar kullanıldığı anlaşılabilir. Ufak estetik kusurları göz ardı edebilirsiniz.

örnek: bianchi-kiz-cocuk-bisikleti-20-jant ya da salcano-20-jant-cocuk-bisikleti

Yeni almak istiyorsanız Salcano Muki, Cherry ya da vitesli olacaksa Fantasia, Bianchi Sissy ve Barbie  modelleri tercih edilebilir. Daha üst seviyelerde Merida, Trek, Specialized tercih edilebilir. Ümit marka bisikletler dayanıklıdır ancak biraz daha ağır oluyor, seleleri de yüksek kalabiliyor.

 

20 jant Erkek çocuğu:

İkinci el ve temiz erkek çocuk bisiklet bulmak genellikle zor oluyor. Yine de şansınızı deneyebilirsiniz.  Yeni olarak Bianchi Spider, Hit; Salcano Fantom ; Kron (pedalları metal olmasın) ya da Btwin Racing Boy modellerini öneririz. Çocuk 2 yıl kullanacaksa vitesli bir bisiklet tercih edebilirsiniz.

24 jant Kız bisiklet:

Bisikletin arka süspansiyonu olmasın. Bu bisikleti ağırlaştırır, güç tüketimini arttırır, minimum sele seviyesi de yüksek kalır.

Salcano Fantasia, Excel.

Bianchi (Bella, Fiore, vs) olabilir.

Yaz 2018 itibariyle fiyatlar 500 den başlamakta 800-900 tl’ye çıkmakta.

24 jant Erkek bisiklet:

Bisikletin arka süspansiyonu olmasın. (Salcano Hector almayın) Bu bisikleti ağırlaştırır, güç tüketimini arttırır, minimum sele seviyesi de yüksek kalır.

Arka süspansiyonsuz Ümit, Salcano (NG, Excel), Kron (XC) ya da Bianchi (Örneğin Star) modellerine bakabilirsiniz. Ön süspansiyon size kalmış. Vites sayısı önemsizdir. Alüminyum bisikletler daha hafif ve dayanıklı olur. Jantlar çift kat alüminyum olursa kaza sonunda yamulması daha zor olur. Çocuğun en azından ayak pençelerinin yere değmesine dikkat edin.

26 jant Kadın bisiklet:

Bisikletin arka süspansiyonu olmasın. Bu bisikleti ağırlaştırır, güç tüketimini arttırır, minimum sele seviyesi de yüksek kalır.

Salcano Fantasia, ya da onun türevleri olan Bodrum, İstanbul, Mostar, Üsküp modeller uygundur.

Bianchi’nin kadın bisikletleri de kalitelidir (Örn: Bella).

Bütçeniz kısıtlıysa Ümit, Belderia ya da Orbis düşünebilirsiniz.

26 jant Erkek bisiklet:

Bisikletin arka süspansiyonu olmasın. (Salcano Hector almayın) Bu bisikleti ağırlaştırır, güç tüketimini arttırır, minimum sele seviyesi de yüksek kalır.

Salcano NG, Kron TX, XC serileri olabilir. Bu boyda Bianchi önermiyoruz. Şehir bisikleti alacaksanız olabilir. Bir tık daha yukarıda Kross markayı deneyebilirsiniz.

28 jant bisiklet:

Daha uzun yol odaklı ya da şehir bisikleti almak isteyenler 28 jant düşünebilirler. Bu bisikletler biraz daha oturaklıdır, hızını alınca daha rahat giderler. Dar dönüşlerde diğer bisikletler kadar kıvrak değillerdir. Arabaya sığdırmak biraz daha zor olabilir, ancak boyunuz ortalamanın üstündeyse konfor ve hız açısından tercih edebilirsiniz.

Kadın bisikleti olarak Geotech , Carraro, Kron TX, Mosso Legarda ya da Salcano düşünebilirsiniz.

Erkek bisikleti olarak, Carraro Sportive, Kron TX, Mosso Legarda , Bianchi Touring düşünebilirsiniz.

Katlanır bisiklet:

Özellikle Decathlon’un açılmasıyla yaygınlaşan katlanır bisikletler bazıları için pratik bir seçim olabilir. Eğer bisikletin katlanır ve kolay taşınır olması bisiklet sürme ihtimalinizi büyük oranda artıracaksa bu sizin için doğru seçim olabilir. Bu bisikletler biraz daha oynaktır, ve dengeleri %10-20 oranında daha zordur (subjektif olarak), ancak iyi öğrendikten sonra bu farkı hissetmezsiniz. Biz 20″ bisikletleri kıyaslıyacağız.

Bianchi, Mosso, Ümit, Salcano önermiyoruz. 

Katlanır alacaksanız vitesli almanızı öneriyoruz. Ufak da olsa yokuşlarda vites sizi rahatlatır, başka bisikletlere binmenizi de kolaylaştırır.

Btwin hesaplı bir seçim (900 tl). Müşteriler selenin rahatsız olduğunu söylüyorlar. Fakat fiyatına göre sağlam bir bisiklet olduğunu söyleyebiliriz.

Tern kalite açısından iyi bir seçim.  Bütçeniz varsa bu markayı öneririz. (1800 tl)

Dahon markası da pahalı fakat kalitelidir.

 

Bisikletin bir araç olduğunu unutmayın, çok kalitesiz olmadığı sürece her bisiklet ayağınızı yerden kesecek, ve sizi A noktasından B noktasına rüzgarı hissettirerek götürecektir:) Keyifli sürüşler.

 

Bostancı Bisiklet