Bisiklete binmek çocuktan büyüğe herkesin yaşam kalitesini arttırır, eğlenceli bir zaman geçirmesini sağlayabilir. Darbesiz aerobik bir aktivite olduğu için sakatlanma riski az olan bir egzersiz imkanı sunar. Karbon ayak izinizi azaltır, bölgenizde yollar müsait ise masrafsız bir ulaşım aracı görevi görebilir. Park, otopark derdi yoktur, yedek parçası ucuzdur. Motosiklete geçiş aracı olarak da kullanılabilir.
1000 tl veya üstü harcamanıza gerek yok, 150-200 tl’ye temiz bir 2. el bisiklete sahip olabilirsiniz.
Kısacası: bisiklete binmenin eksileri az , artıları çoktur.
Aşılacak tek engel var:
-bisiklet sürmeyi öğrenmek
Size iki derste (2 saat + 2 saat) kendi kendinize bisiklet sürme tekniğini anlatacağım.
(Bisiklet kullanmayı eğitmen kadromuz eşliğinde öğrenmek, ve daha güvenilir kılmak isterseniz buraya tıklayın.)
Bisiklet Nasıl Sürülür – Kendi kendinize öğrenin.
Gerekenler:
- Tenha ve geniş bir alan (en az 30 metre uzunluk , 5-10 metre genişlik)
- Mümkünse pürüzsüz ve yokuşsuz bir yüzey. Boyuna hafif bir eğim işimize yarayabilir.
- Bir kask, bol su. İsterseniz, eldiven, dirseklik, dizlik takabilirsiniz.
- Boyunuza uygun bir bisiklet. Mümkün olan en büyük tekerli bisikleti bulup, selesini boyunuza göre ayarlayın:
- 155 cm ve üstü 26 jant
- 135-155 24 jant
- 120-135 20 jant
- 120 altı 16 jant kullanabilir.
- Önemli olan seleye oturduğunuzda ayak topuklarının yere değmesidir.
- Spor ayakkabı
- 15 numara anahtar (ingiliz anahtarı olabilir)
Bisikletin doğru çalıştığına emin olun, bilen birine sorun. Tekerleri şişik, frenleri tutar olmalı. Tekerler sürtünme yapmadan çevirince kendi kendine dönebilmeli. Ön ve arka freni öğrenin. Bisikletten bisiklete değişiklik gösterir. Sıkarak hangisi ön hangisi arka anlayabilirsiniz. Biz arka freni %100 kullanabiliriz, ancak ön freni ihtiyatlı kullanacağız, çok ciddi durumlar dışında %50 yi geçmeyecek şekilde sıkacağız.
1. AŞAMA
1 – Bisikletin pedallarını sökün.
Bisiklet pedalını 15’lik anahtarla sökmeliyiz. Sökmeden de deneyebilirsiniz, ancak bacak arkalarınız moraracaktır, ve denge bulmanız daha zor olacaktır. Sağ pedal normal -yani saatin ters yönünde çıkar, ve iç tarafında (R) yazar. Geri takarken buna dikkat edeceksiniz. Sol pedal ters – yani saat yönünde çıkar, ve iç tarafında (L) yazar. Çıkarmak kolay olmayabilir, siz yapamazsanız birinden yardım isteyin.
2 – Oturma pozisyonu – frenleri tanıyalım
Artık bir bisi-scooter’ımız var. Tay-tay da denebilir: Pedalsız giden iki tekerli bi alet… Şimdi bisiklete oturun, frenleri sıkarak öne arkaya ayaklarınızla itmeye çalışın. Tek tek sıkın, sonra ikisini birden. Ön freni az, arka freni iyi sıkın. Frenlerin çalıştığına emin olun, ve kullanmaya, el pozisyonunuzu ayarlamaya alışın
3 – İleriye bakarak, iki ayakla kendimizi itirerek ilerleyin
Pedal olmadığı için taş devri metodu kullanacağız, mümkünse iki ayak birden ileri doğru ittirerek yol almaya ve denge kurmaya çalışacağız. Bu sırada önemli bir detay aşağıya değil gittiğimiz yöne bakmaktır. Aşağıya bakarsanız denge kuramazsınız.
5 – 10 dakika bu şekilde ilerleyin.
4 – Hızlanınca ayakları kaldırarak süzülmeye çalışın
Unutmayın, fizik kanunları gereği, tekerler hızlandıkça dengesi artar. Bir bozuk parayı düşünün, fırlatınca düz gider, ancak yavaşlayınca düşer. Bu yüzden ayaklarınızla dengeli itişler yaparak hızlanmaya çalışın. Çok hafif bir meyil varsa bundan faydalanabilirsiniz. Bu süreçte, dengede durduğunuz dönemlerde ayaklarınızı yerden kaldırarak süzülün. İleri bakmayı unutmayın. Hedefimiz en az 10 metre (5 bisiklet boyu kadar) desteksiz gidebilmek. Gerektiğinde frenleri kullanmayı unutmayın.
Bu aşamaya en geç 1-2 saatte gelebileceğinizi düşünüyorum. Eğer paten kaymış, ya da denge sporları yapmışsanız çok daha çabuk olabilir. İyice pekiştirdikten sonra, pedal aşamasına geçebiliriz.
2. AŞAMA
5 – Pedalları takın ve varsa vitesleri ayarlayın
Artık pedalları takabiliriz. R yazan pedalı sağ tarafa, saat yönünde önce elle birkaç tur çevirerek (yanlış açıyla takmayın, aynakola tam dik açıda olmalı) sonra anahtarla takın. L yazan pedalı yine önce elle sonra anahtarla saatin ters yönünde çevirerek takın. Artık pedallamaya başlayabiliriz. Şimdi vitesli bir bisiklet kullanıyorsak, ön dişlilerden orta boy, arka dişlilerden ise, en büyükten 1-2 küçük boyda dişliye gelecek şekilde vitesleri ayarlayın. Vitesler, pedallar dönerken değiştirilmelidir. Bir arkadaşınız varsa yardım isteyin yoksa, bisikleti ters çevirerek (tekerler yukarı gelecek şekilde) yere koyun, pedal çevirerek vitesleri ayarlayın. Bu vites kalkış yapmanızı kolaylaştıracak ortalama bir vitesdir. Vitesler pedal çevirme yumuşaklığını ayarlarlar. Ancak pedal yumuşadıkça, her döngüde daha az yol kateder bisiklet.
6 – İlk pedal
Aslında size iyilik yapıyorum, çünkü ayaklarla ittirmek ve gitmek daha zordu. Tek sorun kalkışı başarmak. Bu sırada ilk birkaç sefer bir kişi sizi biraz itip, yanınızdan gelirse faydası olacaktır. Ancak tek başınıza da olur. Kuvvetli ayağınız hangisiyse o taraf pedalını en üst seviye ile ön orta seviye arasına getirin.
Diğer ayağınız yerde duracak.
Şimdi ileriya bakarak, pedaldaki ayağınızı kuvvetle aşağıya bastırırken, yerdeki ayağınızla da hız kazanmak için ittirin ve ileri gidin. Bu şekilde dengenizi bularak süzülmeye çalışın.
Birkaç denemeden sonra, pedal ayağınız en alt noktaya geldiğinde, diğer ayağınızı da pedala yerleştirmeye çalışın. Bakarak bulmaya çalışmayın. Bunu hemen yapmak zorunda değilsiniz, dengenizi bulduktan sonra yapabilirsiniz. Pedalları çevirerek gitmeye çalışın.
Kalkışı söktükten sonra siz de şaşıracaksınız. Hızınız ne çok az, ne de çok fazla olmalıdır. Elleriniz frenlerde sıkmaya hazır olmalıdır. Bir engele doğru yönelirseniz, ve yumuşak bir manevrayla kaçamazsanız, frenlerle durun. Çok hızlı olmayacağınız için, ufak çarpmalar, ve düşmeler çok riskli olmayacaktır. Yine de tedbiri elden bırakmayın. Çok hızlanmayın, frenleri ve ileri bakmayı unutmayın.
Buna iyice alıştıktan sonra vitesi arka çark daha küçük bir dişli olacak şekilde ayarlayabilir, seleyi biraz yükseltebilirsiniz. Bu daha rahat gitmenizi sağlar.
7 – Dönüşler
Dönüşlerden korkmayın. Pedallama aşamasında, farkında olmadan, dengenizi korumak için zaten ufak dönüşler yapıyordunuz. Şimdi düz giderken, yolun bazen sağından, bazen solundan gidin. Çok sık olmayacak şekilde zig-zag lar yapın. Bu sizi tam dönüşe hazırlar.
Kendinizi pedallar konusunda iyice rahat hissedince geniş ve meyilsiz bir alan bulun (en az 10m*10m) . Bu alanın etrafında dolaşın. Her iki yönde de geniş çemberler çizin. rahatladıkça daha dar çemberler daha sonra da 8 çizmeye başlayın.
Dönüşler esnasında bir husus, durmak gerektiğinde ön freni çok sıkmamaktır. Bu düşmeye davetiye çıkarır. Arka fren ağırlıklı, ön fren hafifçe sıkılmalıdır. Sebebi, yön veren teker kilitlendiği zaman, kontrolünüzü kaybedecek olmanızdır.
Artık bisiklete binmeyi öğrendiniz!
*Unutmayın, dengeniz tam oturmadan hızlanmayın. Trafiğe çıkmayın. Bilen (ama hızlı gitmeyen) birinin arkasından giderek de hızlıca geliştirebilirsiniz. Bisikletli hafif vasıta olduğu için her zaman kendini korumayı ön plana almalıdır. Düşüş ve çarpmalar, eğer kaçınılmazsa, bisikleti bırakmalı ve kendini kurtarmalıdır.
Eğer yardım isterseniz, bizi arayıp özel ders randevusu alabilirsiniz. Biz yanınızda bulunarak daha hızlı ve biraz daha güvenli öğrenmenizi sağlayabiliriz. Mutlu sürüşler.
Bostancı Bisiklet
Yorumlar
[fbcomments count="off" num="5"]